martes, 26 de febrero de 2008

Si ells ho han aconseguit per què no nosaltres?

L’oposició tomba de sorpresa el pla per reformar el Carmel

CiU, el PP i ERC barren el pas al primer gran projecte urbanístic del bipartit

ANNA BALLBONA. Barcelona
Contra tot pronòstic, els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona es van aliar ahir per tombar el pla de reforma del Carmel. CiU, el PP i ERC van argumentar el seu vot contrari amb crítiques a la falta d’informació personalitzada als veïns i a la inversió i el temps d’execució previstos, entre d’altres raons. Aquest és el primer gran projecte urbanístic que el bipartit en minoria no pot tirar endavant en aquest mandat. El govern va titllar la situació d’ahir de «trampa política».

En la comissió d’Urbanisme d’ahir a l’Ajuntament, on es portava a aprovació el pla per reformar el Carmel, CiU i el PP hi van votar en contra, com era de preveure. I qui es va saltar el guió va ser ERC, amb el seu vot contrari i decisiu per barrar el pas al projecte. Ricard Martínez, regidor d’ERC, va esgrimir que el govern seguia sense plantejar cap pla de remodelació per a la zona dels Tres Turons, que l’execució del pla al Carmel havia de ser més ràpida i que havia faltat informació als veïns afectats per la reforma. La resposta immediata de la regidora del districte d’Horta–Guinardó, Elsa Blasco (ICV-EUiA), delatava la sorpresa per la posició d’ERC: «Han dinamitat qualsevol possibilitat d’intervenir al Carmel; fins ara no hem sabut què votarien vostès, quan feia tres mesos que negociàvem», va recriminar, mirant sempre a Martínez.

CiU i el PP van aportar motius coincidents amb els d’ERC per explicar la seva oposició al pla. «No és un vot contra el barri del Carmel, sinó contra la forma de fer del govern municipal», va afirmar Joan Puigdollers, regidor de CiU. «Afecten cases dels veïns a través d’una roda de premsa», va afegir, amb relació a la falta d’informació, que també va denunciar el PP. Per Jordi Cornet (PP), que va criticar per massa baixa la inversió municipal, calia reduir el pla d’execució del pla, de 12 a 8 anys, i obtenir diners d’altres administracions públiques.

La regidora d’Horta Guinardó es va defensar dient que el projecte era consensuat amb l’associació de veïns i que pensaven fer una informació personalitzada veí per veí un cop aprovat el pla de manera inicial. «Han pensat les conseqüències que tindrà pel Carmel el que han fet?», va etzibar a l’oposició. Feia referència al final de la suspensió provisional de llicències al Carmel, que venç el 14 de març. En aquest sentit, el tinent d’alcalde d’Urbanisme, el socialista Ramon García–Bragado, va admetre que caldrà replantejar el pla, incloure-hi retocs i revisar la qüestió de la suspensió de llicències per garantir un marc de «seguretat jurídica».

Vilaweb-El Punt
22-02-08


2 comentarios:

luis martinez dijo...

vecinos de la clota, tenemos un problemon, a vosotros os van a expropiar y os van a enviar al carmelo y a nosotros (del carmelo) viceversa.
la regidora del distrito dice que tiene el apoyo de la av. carmel para llevar a cabo la reforma, una reforma en q todos los vecinos estamos de acuerdo, pero lo q no queremos es esta operacion de especulacion disfrazada de reforma.
clota y carmelo compartian un entorno semirural similar q no cuadra con el modelo clos/hereu de ciudad. la postura de la asociacion de vecinos es de asistir a reuniones para ser el convidado de piedra, es decir, venimos a ver q planes teneis y punto. van a tener q ser las nuevas plataformas vecinales de afectados las q se encarguen de presentar oposicion frontal y alternativas reales sostenibles a las agresiones previstas del consistorio. el modelo de urbanismo diagonal mar/benidorm amenaza con llegar a nuestras humildes viviendas y masificar todavia mas los barrios de la periferia montañosa.
hemos de aunar esfuerzos y trabajo para frenar esto, la federacion de asociaciones de vecinos esta dando su soporte a un plan de reforma de un barrio de 54000 habitantes (Carmel) que ha sido tratado en 3 reuniones de colaboracion con 2 miembros de la asociacion de vecinos y en 2 ocasiones con 1 miembro de la av. la clota.
¿ES ESTO PARTICIPACION VECINAL?
Estamos obligados a parar esto, por cientos de motivos(sociales, ecologicos, economicos), pero el primordial es el politico.
hemos de exigir la participacion y transparencia democratica en el primer eslabon de la cadena del poder politico. nuestra voz ha de ser oida en los municipios y para ello hablemos con nuestros representantes y si esto no sirve adoptemos las tacticas de antaño y reorganicemonos para luchar porque la voz del pueblo vuelva a ser escuchada.

pecoselmer@gmail.com dijo...

Gracias Luís por tu comentario. Tienes toda la razón cuando comentas que hoy en día la voz de los afectados/as por los planes urbanísticos no es escuhada. Sería necesario organizarse dado que partidos políticos, utilizan como moneda de cambio las necesidades y reclamaciones históricas de los barrios. Si dispones de correo electrónico hazmelo llegar a pecoselmer@gmail.com. Conozco otras plataformas que ya están trabajando en esa linea y quizás te interesaría entrar en contacto con ellos/as.